2021-02-02 08:06:52• hírek • Szatmár.ro

Ötven évvel ezelőtt írták alá a Ramsari Egyezményt

A Duna-delta. Forrás: pixabay.com
A Duna-delta. Forrás: pixabay.com

1971. február 2-án az indiai Ramsar városában fogadták el az ún. Ramsari Egyezményt, amelyben a biológiai sokféleség megőrzése érdekében a kormányok felelősséget vállaltak a vizes élőhelyek védelméért.

Az egyezmény az évezred végére már a vizes területek általános védelmére irányuló világkonvencióvá bővült. Az egyezményt aláíró országok száma mára száz fölé emelkedett, s a hatálya alá tartozó vizes terület pedig közel 80 millió négyzetkilométer. Románia 1991. szeptember 21-én aláírta a dokumentumot, amikor is a Duna-deltát jelölte elsőként az ún. ramsari területek közé, melyet az elmúlt években további 18 követett.


A világnap idei témája a „Vizes élőhelyek és a víz, elválaszthatatlanok és kulcsfontosságúak az élethez” jelige köré rendeződik, s első számú célja, hogy felhívja rá a figyelmet, a vizes élőhelyek fontos szerepet töltenek be a bolygó édesvízkészletében. A kezdeményezők szeretnék arra buzdítani a civil társadalmat és nem csak, hogy akcióik révén igyekezzenek helyreállítani e területeket és fékezzék meg pusztulásukat.


Ezen esemény kapcsán a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség is a vizes élőhelyek megőrzésének fontosságát hangsúlyozza, s mint közleményükben írják, a fenntartható vízgazdálkodás mindenki felelőssége, a helyi szinten megvalósuló víz-újrahasznosítás pedig ennek alapjául szolgál.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: